Osnovan savet onlajn izdavača Srbije

U sklopu Biroa za interaktivno oglašavanje – IAB Srbija osnovana je nezavisna podinstitucija – Savet online izdavača Srbije (SOIS). Članove SOIS-a čine svi članovi IAB Srbija koji se bave online izdavačkom delatnošću. Cilj ovog Saveta je rad na promociji i popularizaciji internet oglašavanja, povećanju potrošnje na online oglašavanje u okviru ukupne potrošnje, kao i na uspostavljanju boljih uslova za poslovanje na tržištu Srbije.

Neke od prvih aktivnosti Saveta biće:

– Donošenje Kodeksa fer ponašanja i dobrih praksi među onlajn izdavačima,
– Popularizacija i negovanje dobrih praksi,
– Standardizacija procedura za zakup online medija itd.

Članovi saveta su: Burek.com, Color Press Group (lepotaizdravlje.rs itd.), Contet, Infostud Grupa sajtova, LimeSoft (sportske.net itd.), MTV, Naxi Portal, NajboljaMamaNaSvetu.com, Netmark (naslovi.net), RDP B92, Ringier Axel Springer (blic.rs itd.), Sportal.rs, Trident media Group (nadlanu.com itd.), dok je kao predsednik Saveta izabrana Andrijana Mazinjanin, predstavnik Infostud Grupe sajtova.

Interactive Advertising Bureau Serbia je udruženje koje se bavi pružanjem aktivne podrške rastu i razvoju tržišta digitalnog i interaktivnog marketinga u Srbiji.

Inače, IAB Serbia je za domaće tržište objavio zvanični izveštaj o potrošnji na digitalno i interaktivno oglašavanje u 2011. godni, sa osvrtom na 2010. radi poređenja i određivanja stope rasta kako ukupne vrednosti tržišta, tako i po pojedinačnim kategorijama koje su tom rastu doprinele.

Prema rezultatima izveštaja Adex 2011, ukupna vrednost tržišta digitalnog i interaktivnog oglašavanja u 2011. godini u Srbiji procenjena je na 12.210.000€, dok je za 2010. procenjena na 8.970.000 eura. Rast tržišta procenjen je na 36,12 odsto, uprkos periodu ekonomske krize koja se osetila na svim poljima. Najveći rast zabeležen je u kategoriji display oglašavanja (54 odsto), čime ovaj segment doprinosti ukupnoj vrednosti tržišta u 2011. sa 57 odsto.

Pored display oglašavanja, veliki rast je zabeležilo i oglašavanje na internet pretraživačima ili search-engine marketing (36 procenata), od kojih apsolutnu dominaciju na srbijanskom tržištu ima pretraživač Google.

A.Đ.

Izvor: IAB

11. septembar 2012.

Ostavite odgovor