Srbija se nalazi na 86. mestu po lakoći poslovanja

Prema ovogodišnjem izveštaju Svetske banke, Srbija se sa prošlogodišnjeg 95. mesta popela na 86. mesto liste svetskih ekonomija na kojoj se zemlje rangiraju po lakoći poslovanja. Sudeći po ovom podatku, a i na osnovu činjenice da je u pomenutom izveštaju Srbija svrstana i među 10 ekonomija koje su sprovele najveći broj reformi, uslovi poslovanja su se, u izvesnoj meri, poboljšali.

Protekle godine Srbija je napravila pomak u tri oblasti koje se mere u izveštaju – rešavanje pitanja nesolventnosti, sprovođenje ugovora i osnivanje preduzeća. Lakše osnivanje preduzeća je omogućeno ukidanjem obaveze uplate minimalnog kapitala. U ovoj oblasti, Srbija se na listi Svetske banke nalazi na 42. mestu, po međunarodnoj trgovini na 94. mestu, po dobijanju kredita na 40, a po zaštiti investitora na 82. mestu. U oblasti sprovođenja ugovora Srbja je pozicionirana na 103. mestu, kao i u rešavanju nesolventnosti.

Ostale ekonomije jugoistočne Evrope zauzimaju sledeća mesta: Makedonija (23), Slovenija (35), Crna Gora (51), Bugarska (66), Rumunija (72), Hrvatska (84), Albanija (85), Kosovo (98), Bosna i Hercegovina (126).

M.M.

Izvor Politika.rs i Tanjug

 23. oktobar 2012.

Ostavite odgovor