Srbija izvozi više softvera nego malina

Ministar trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić, istakao je da je Srbija ove godine zaradila više od izvoza softvera nego od izvoza malina, ocenivši da je proizvodnja softvera oblast u kojoj Srbija može ravnopravno da se bori na svetskom tržištu.

"Ove godine izvezli smo sotvera za 240 miliona eura. Sav izvoz omogućen je radom 6.500 ljudi koji rade u IT sektoru", rekao je Ljajić na predstavljanju novog bankarskog softvera kompanije Aseko SEE u Beogradu 17. decembra 2012. Kako je istakao, ekonomski razvoj neke zemlje srazmeran je investicijama u IT industriji, a u Srbiji je vrednost te industrije oko 400 miliona eura.

Srbija, po rečima Ljajića, u ovoj oblasti izdvaja 60 eura po glavi stanovnika što je više nego u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, ali znatno manje nego u Hrvatskoj koja izdvaja po 200 eura.

Informatička kompanija Aseko SEE koja u Srbiji zapošljava skoro 500 ljudi, predstavila je danas u Beogradu softver za koji je deo proizveden u Srbiji. Za ovaj proizvod dobili su međunarodni sertifikat EMC. Potpredsednik kompanije EMC Luis Francini je izjavio da ovaj softverski sistem namenjen bankama ispunjava najviše standarde prakse u toj oblasti, što daje uverenje da će iz Srbije i dalje stizati softver konkurentan na svetskom tržištu.

Izvor Danas i Beta

M.M.

17. decembar 2012.

Ostavite odgovor