Formiran Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa

Srbija je dobila Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa u koji je upisano 27 običaja, zanatskih znanja i veština, kulinarskih specijaliteta, priredbi, rituala i ostalih tekovina narodne tradicije. Formiranje nacionalnog registra je prvi korak ka kandidaturi za UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na listi se nalaze krsna slava, pevanje uz gusle, erski humor, sviranje na gajdama, fruli ili na kavalu, naivno slikarstvo Slovaka iz Kovačice. Među zanatskim veštinama zaštićeni su izrada drvenih čutura u selu Pilica, pirotsko ćilimarstvo, filigrantski zanat kojim se bavi kujundžija Krist Beriša, klesarski zanat koji čuvaju vajarska kolonija “Belovodski peščar” i mozaičarska škola Mladena Srbinovića, zatim zlakuska lončarija i kosovski vez.

Etnolog Dušica Živković, predsednik Nacionalnog komiteta za zaštitu nematerijalnog nasleđa, objašnjava: „Nismo pravili selekciju po prioritetima, već smo upisali one sa najkompletnijim prijavama. Ovo je tek početak, lista će se dopunjavati kako predlozi budu stizali.“

Formiranje nacionalnog registra je prvi korak ka kandidaturi naših običaja za listu UNESCO nematerijalnog nasleđa. Više nećemo imati opravdanje ukoliko neki običaj, koji osećamo kao naš, predloži druga država. To se prethodnih godina dogodilo sa ojkanjem i tradicijom pravljenja liciderskih srca, koje su, kao svoju baštinu, zaštitili Hrvati.

Iz Centra za nematerijalno nasleđe u Beogradu ističu i nekoliko primera serijskih nominacija. Jednu pripremamo sa Moldavijom, Iranom, Turskom, Makedonijom i Hrvatskom  a tiče se zajedničkog prahrišćanskog običaja. Serijsku nominaciju moglo bi da dobije i pevanje uz gusle, koje bi zajednički prijavili sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Izvor Novosti

M.M.

19. decembar 2012.

Ostavite odgovor