Prikaz poslovne inicijative: Titova soba

Društvo „Josip Broz Tito“ iz Jablanice u Bosni i Hercegovini je iniciralo projekat izrade muzejske postavke „Titova soba“ koja obuhvata fotografije, novinske isečke i video snimke iz perioda Titovih poseta ovom mestu kao i propratni materijal o snimanju filma „Bitka na Neretvi“.

Ozren Islamović, iz društva „Josip Broz Tito“, podseća da je Jablanica, iako malo mesto u BiH, zapravo poznato kao poprište jedne od najhumanijih bitki u istoriji ratovanja – bitke za ranjenike na Neretvi. „Kao sećanje na ovaj istorijski događaj sagrađen je muzej koji je lično otvorio Josip Broz Tito, a muzej je, naknadno, stavljen i pod UNESCO-vu zaštitu. Takođe, u Jablanici je snimljen jedan od produkcijski najskupljih filmova iz tog perioda –  „Bitka na Neretvi“. 25 kilometara od Jablanice nalazi se i Titovo sklonište, tj. podzemno atomsko sklonište,  koje je tek nedavno otvoreno za javnost“.

Sumirajući potencijale ovog lokaliteta, njegov kulturno-istorijski značaj, Islamović napominje: „Turisti koji dolaze da posete muzej ili su na proputovanju kroz Jablanicu, svakodnevno se interesuju za bitku, raspituju se o Titu, njegovim posetama i nasleđu nekadašnje Jugoslavije.“ Zato je udruženje odlučilo da pripremi muzejsku postavku koja bi obuhvatila raznovrsni materijal o snimanju pomenutog kultnog filma i o nekada simbolički veoma važnim posetama Tita Jablanici. Planirana je i izrada suvenira namenjenih turistima ali i priprema edukativnog materijala za učeničke ekskurzije o istoriji ovog mesta.

Islamović objašnjava da je društvo u 2012. godini realizovalo prvu fazu projekta, a da se na drugoj uveliko radi. „Usled potrebe i nedostatka informacija o Josipu Brozu i Jugoslaviji odlučili smo da završimo malu postavku koja bi zadovoljila potrebe turista i organizovanih eskurzija. Na taj način bismo obezbedili sredstva za rad društva kao i za finansiranje drugih projekata koje imamo u planu za naredni period.“

Kako je „trenutno stanje u BiH slično kao i u većini zemalja u okruženju, odnosno,  kulturni programi su svedeni na minimum a muzeji, bioskopi i druge kulturne ustanove se zatvaraju“, Islamović veruje da će ova muzejska postavka doprineti razvoju kulturnog turizma Jablanice i time posredno pospešiti život njenih građana.

Ova poslovna inicijativa bila je selektovana kao jedna od 10 iz Srbije i Bosne i Hercegovine, u okviru projekta Dositheus – Profesionalni razvoj za preduzetništvo u kulturnim/kreativnim industrijama, koji je sproveo Centar za istraživanje kreativne ekonomije uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost i Švajcarskog programa za kulturu Zapadnog Balkana. 

M.M.

26. decembar 2012.
 

Ostavite odgovor