Kakav je stav Evropljana o preduzetništvu?

Benefits-of-being-an-entrepreneurPrema istraživanju Evrobarometra, evropske agencije za ispitivanje javnog mnjenja, opada broj Evropljana zainteresovanih za preduzetništvo. Za razliku od pre tri godine kada je 45 odsto bilo spremno da se upusti u poslovni rizik, prema najnovijim podacima za preduzetništvo bi se opredelilo svega 37 odsto građana.

Suprotno većinskom raspoloženju, u nekim zemljama je preduzetnički duh izuzetno zastupljen – u Litvaniji 58 odsto građana je zainteresovano za pokretanje sopstvenog biznisa. Na drugom mestu su Hrvati – na rizik preduzetničkog posla je spremno više od polovine ispitanika, čak 54 odsto, dok ih je 2009. godine bilo svega 40 odsto. Trećeplasirani su Grci, sa 50 odsto zainteresovanih.

Studija Evrobarometra je pokazala da je samozapošljavanje, odnosno sopstveni biznis, popularniji izvan Evropske unije. Turci su na vrhu ove liste (82 odsto), a slede ih Brazilci (63 odsto) i Kinezi (56 odsto).

Slovenačka agencija STA prenela je nedavno, pozivajući se na isto istraživanje, da samo 28 odsto Slovenaca ima preduzetničke ambicije. Oko 66 odsto ispitanika u Sloveniji izjasnilo se da “više voli da radi za druge”.

Nezavisno od nacionalnosti, muškarci su zainteresovaniji za samozapošljavanje od žena (42 naspram 33 odsto), dok su, generacijski, mladi, i to uzrasta između 15 i 24 godine (45 odsto), znatno skloniji riziku pokretanja sopstvenog biznisa.

Kao najveće kočnice upuštanja u sopstveni bizniz, ispitanici su naveli strah od bankrota (43 odsto) i rizik od neredovnosti primanja (33 odsto). Specifično za ispitanike u okrilju EU je da većina (79 odsto) smatra da je teško pokrenuti posao zbog nedovoljne finansijske podrške i složenih birokratskih procedura (72 odsto), dok 51 odsto smatra da je teško dobiti odgovarajuće informacije za pokretanje posla. Među onima koji su već pokrenuli svoj biznis, 87 odsto je objasnilo da ih je na to podstakla dobra poslovna ideja.

Izvor Tanjug

M.M.

12. januar 2013.

Ostavite odgovor