Perspektive industrije nameštaja

Industrija nameštaja i prerade drveta u Srbiji ima dugu tradiciju. Ako se tome doda i dugogodišnje iskustvo, onda nije začuđujući podatak da srpske kompanije i njihovi proizvodi dominiraju na tržištima zemalja u regionu i to pre svega bivših jugoslovenskih republika Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i na tržištima Hrvatske i Albanije. Primetni su proizvodi i na nemačkom i evropskom tržištu.

Do decembra 2012. godine, ukupan izvoz iz Srbije u Nemačku iznosio je milijardu i 240 miliona dolara, dok je uvoz bio u visini od milijardu i 880 miliona dolara. „Privredni odnosi Srbije i Nemačke se tradicionalno, uz manje prekide, uspešno razvijaju skoro dva veka. Srbija je u vremenu krize uspela da održi dobar tempo robne razmene sa Nemačkom“, kaže Milanka Vučić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Nemačkoj.

Na Međunarodnom sajmu nameštaja u Kelnu se drugu godinu zaredom predstavlja firma Active Design. „Prošlogodišnje učešće na sajmu je urodilo plodom. Ove godine smo, specijalno za sajam u Kelnu, dizajnirali liniju nameštaja koja prati modne trendove“, kaže njihov dizajner Dejan Gašić. Bez kvaliteta, dizajna i povoljnih cena nema opstanka na evropskom tržištu. „Trudili smo se biti dosta povoljni zbog marže koju inostrane trgovine stavljaju na naše proizvode. Sve u cilju da se postigne cena u srednjem rangu“, kaže Gašić. Active Design je jedini predstavnik Srbije na sajmu koji izlaže uz pomoć švajcarskog programa za promociju razvoja u EU (SIPPO).

Drugi predstavnik iz Srbije je „Jela“ iz Jagodine koja je nekoliko godina zastupljena na nemačkom tržištu. Nikola Radovanović, menadžer prodaje u ovoj firmi koja je uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi imala dobre poslovne rezultate u prošloj godini, navodi: „Pratimo sajmove da bi videli šta je u trendu. Naši dobavljači repromaterijala su nemačke i austrijske firme, tako da smo i sa njima u dobroj saradnji. Na osnovu te saradnje dobijamo informacije šta je novo i u trendu“.

Jedan od sektora u Srbiji koji ima svetlu budućnost je proizvodnja nameštaja od masiva, sa svim komparativnim prednostima. Domaća sirovina i niske cene radne snage su još uvek jeftinije u odnosu na evropske. Pošto je proizvodnja nameštaja od masiva uglavnom namenjena evropskom tržištu, sama pozicija Srbije, za razliku od konkurencije iz Azije, omogućava brzu isporuku manjih i većih količina što je takođe velika prednost.

Danas gotovo svi proizvođači masiva uspešno posluju jer su uglavnom fokusirani na izvozna tržišta Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Švajcarske. Jedna od kompanija je „Kolarević“ koja zapošljava oko 200 radnika i koja 90 odsto proizvoda plasira na inostrano tržište. 

Izvor DW

M.M.

Objavljeno 18. januara 2013.

Ostavite odgovor