Marsej i Košice – evropske prestonice kulture 2013.

Kosice2013Sredinom januara 2013. godine, Marsej u Francuskoj i Košice u Slovačkoj su proglašeni za evropske prestonice kulture. Gradovi se biraju na osnovu predloženih programa koji treba da povežu stanovnike prestonice i posetioce iz cele Evrope i da dugoročno podstaknu razvoj grada i njegove regije. To je ujedno i odlična prilika da ceo svet upozna prestonicu i njene posebnosti.

Na inicijativu nekadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri i francuskog ministra Žaka Langa, Savet ministara Evropske zajednice uveo je 1985. godine ovu instituciju, što podrazumeva da jedan ili više gradova svake godine budu proglašeni za kulturnu prestonicu Evrope. Prvi gradovi kulture su bili Atina, Firenca, Amsterdam, Berlin, Pariz, Glazgov. 2012. godine, to su bili Maribor u Sloveniji i Gimareš u Portugaliji, a gradovi iz Srbije – Beograd i Novi Sad, su se kandidovali za 2020. godinu.

Nedavno urađena studija ukazuje da titula kulturne prestonice Evrope dugoročno donosi gradu ne samo kulturni, već i društveni i ekonomski napredak. Studija pokazuje da se u proseku za 12 odsto uvećava broj turista u odnosu na godinu koja je prethodila nominaciji. Najveći porast broja turista imali su britanski Liverpul 2008. i Sibiu u Rumuniji 2007. godine.

Svaka evropska prestonica kulture investira u pripremnom periodu značajna sredstva u kulturu. Ove godine, u marsejskoj luci, na kejovima pristaništa, u ogromnom novom izložbenom prostoru, pripremaju se mnogobrojni događaji. Kroz instituciju evropske kulturne prestonice, Marsej želi da se predstavi kao centar Mediterana. Do izbijanja ekonomske krize 2008. godine, EU je planirala da Marsej bude centar za saradnju sa mediteranskim zemljama izvan Unije, međutim, zastalo se sa tim projektom.

Košice, druga kulturna prestonica Evrope, je drugi po veličini grad u Slovačkoj koji je poslednjih godina doživeo brz i značajan razvoj. Tako je broj nezaposlenih od 21.000 ljudi spao na manje od 8.000 za poslednjih deset godina. Dodatno, Košice žele da se prikažu i kao grad na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada.

Izvor Danas

M.M.

26. januar 2013.

Ostavite odgovor