Neprofitna ekonomija Srbije u padu

Nevladin sektor, partije, udruženja i ustanove u Srbiji lane obrnuli blizu 1,5 milijardi evra. Zarada 28.334 ovakve institucije iznosila „samo“ 2,6 miliona evropskih novčanica.

NEPROFITNE institucije u Srbiji, u koje osim raznih udruženja i ustanova spadaju i nevladine organizacije, političke stranke, zadužbine, fondacije, sportska društva i savezi, za godinu dana prihodovale su 156 milijardi dinara. Podaci koje je objavila Agencija za privredne registre, na osnovu završnih računa koje su predale 28.334 neprofitne insitucije, pokazuje i iskazani dobitak na nivou celog sektora, od 2,6 milijardi dinara.

Suprotno očekivanjima da razne vrste nevladinih organizacija i drugih udruženja „obrću“ i najviše novca, zvanični podaci pokazuju da su najveće poslovne prihode lane imale – ustanove. Njih 1.063 zabeležilo je čak 100,5 milijardi dinara poslovnih prihoda, što čini dve trećine ukupno zabeleženih na nivou svih ovih institucija. Njihovo grupisanje obavlja se prema posebnim zakonima kojima se uređuje prava u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvene zaštite… U njih spadaju i privatne škole i fakulteti, privatne zdravstvene ustanove, domovi za stara lica, privatne ordinacije…

Pročitajte više – Izvor Večernje Novosti: Vrte bogatstvo, zarađuju siću

8. septembar 2014.

Ostavite odgovor