Osnovni pojmovi kreativne ekonomije XXIII: određenje kulturnih industrija

Kulturne industrije su kulturne delatnosti ili kulturno stvaralaštvo ili kulturna produkcija – ukoliko stvaraju ekonomski lanac vrednosti, privredni rast i zapošljavaju. Ukoliko nisu serijska proizvodnja i industrija zasnovana na autorskom pravu i pravu industrijske svojine, ne treba ih ni smatrati industrijama, već kulturnom produkcijom i kulturnim stvaralaštvom, kojim se ostvaruje pravo na kulturu, čuva i promoviše kulturno nasleđe i gradi kulturni identitet, te ih nazivati kulturom u užem smislu.

Kulturne industrije su kulturne delatnosti neindustrijskog i industrijskog tipa. Neindustrijske su: vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, kulturno nasleđe/baština i stari zanati. Industrijske su diskografija i muzička industrija, kinematografija i filmska produkcija, modna industrija (dizajn) i industrija tekstila i obuće, radio i TV produkcija i difuzija, izdavaštvo, grafičke delatnosti, grafički dizajn i štamparstvo.

Najpribližniji izraz samom biću kulturnih industrija, tj. kulturnim delatnostima koje stvaraju i ekonomske vrednosti  – jeste kulturna radinost.

Kulturne industrije se pre svega posmatraju iz ugla humanističkih nauka i prava na kulturu i na kulturni identitet i diverzitet. Od javnih politika kulturne politike se suštinski bave kulturnim industrijama, dok je obuhvat ekonomske politike važan ali ne i bitan, jer ne može kao predmet istraživanja obuhvatiti samo biće kulture u kulturnim industrijama.

A.Đ. – Virtuelni institut

Objavljeno 4. septembra 2015.

Ostavite odgovor