Drvna i industrija nameštaja u rastu izvoza

Danas srpska drvna industrija pokušava da se vrati na mesto koje joj je pripadalo nekada. Napori su konačno ove godine urodili plodom i na tržištu nameštaja javljaju se znaci oporavka. Zabeležen je dvocifreni rast izvoza, a što je najvažnije u svet ne šaljemo samo sirovine neophodne za proizvodnju nameštaja, već sve više i finalne proizvode. Naš nameštaj, sudeći po vrednosti izvoza, najviše vole Česi.

Ukupan izvoz nameštaja za devet meseci 2015. iznosi 250 miliona dolara, dok je u isto vreme uvezeno ormana i ležajeva za 108 miliona dolara. Ostvaren je suficit od 142 miliona dolara. U prvih devet meseci ove godine izvoz nameštaja veći je za 11 odsto, dok je uvoz smanjen za sedam odsto. U tom periodu, kako objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije, za petinu manje smo i prodali i kupili sirovina za izradu nameštaja na inostranom tržištu.
 
– To je znak da se povećao izvoz finalnih proizvoda iz Srbije, ostvaren je veći izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade – kaže Zoran Berbatović, samostalni savetnik Udruženje za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS. – Kod uvoza je najbitnije istaći da je smanjen uvoz ploča za 22 odsto, sa 10 miliona dolara mesečno na osam miliona. Tome najviše doprinose dve fabrike ploča iverica u Srbiji, "Kronospan" Lapovo i "Fantoni" Ivanjica. Drvna industrija jedna je od retkih grana industrije Srbije koja konstantno ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom.
 
Proizvođači nameštaja iz Srbije izvozili su najčešće svoje proizvode na tržište Češke u vrednosti od 42 miliona dolara, Španije, gde je otišlo ormana i fotelja u vrednosti od 31 milion dolara, dok su nameštaj od 26 miliona dolara kupili Nemci. Istovremeno, najviše smo uvozili nameštaj iz Kine – 33 miliona dolara, iz Nemačke su nam stigle garniture u vrednosti od 21 milion dolara, a iz Hrvatske ležajevi i kompleti od 17 miliona dolara.
 
Najveći proizvođač pločastog nameštaja u Srbiji "Forma ideale", kapaciteta dva miliona komada godišnje, značajno je unapredila plasman svoje robe u regionu, ali i izvoz širom sveta.
 
– Dve trećine, odnosno 70 odsto svog proizvodnog programa plasiramo kroz izvoz – kaže Aleksandar Ružesković, zamenik direktora marketinga "Forma ideale". – U prethodnih nekoliko godina, stopa izvoza stalno raste. Trenutno u 23 zemlje sveta, kompanija prodaje svoje proizvode. Naravno, najznačajniji izvoz je u regionu. Uglavnom nameštaj prodajemo u okolnim zemljama, u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji. I Rumunija nam postaje značajan partner, zatim Grčka, Rusija, odnedavno i Francuska i Austrija.
 
U Srbiji posluje 678 firmi koje se bave proizvodnjom nameštaja, i zapošljavaju oko 13.000 radnika. Najveći broj njih su, kako objašnjavaju u PKS, mikropreduzeća i to njih 524, dok malih ima 106, srednjih 43, velikih privrednih društava je pet. Inače, ukupan broj firmi drvne industrije u našoj zemlji je 2.182.

D. Marinković

Izvor: Novosti.rs

Objavljeno 10. novembra 2015.

Ostavite odgovor