Osnovni pojmovi kreativne ekonomije XXVI: Internet poredak stvari

Internet poredak stvari (eng. Internet of things ili skraćeno IoT) jeste stanje tehnološkog razvoja u kojem čovek ali i mašine koje je stvorio čovek dvosmerno i višesmerno komuniciraju i u kojem postoji trend da veštačka inteligencija parira ljudskoj, menja ljudsku i nadograđuje ljudsku inteligenciju. Kako ove inteligencije postaju novi izvor saznanja i novi izvor značenja međuodnosa čovek-pametna mašina i čovek-čovek, kao i čovek-pametna mašina-čovek-pametna mašina… to je ovakav poredak stvari bitno svojstvo doba u kome živimo, za razliku od prethodnih tehnoloških faza koje su se odlikovale jednosmernom komunikacijom čovek-mašina ili odzivom mašine i odgovorom veštačke inteligencije.

Internet poredak stvari odlikuju pametni sistemi (pametne kuće, npr), surogat vrednosti (veštačke valute npr bitkoin), digitalizacija koja menja i odbacuje analogne strukture, momentalna obrada i izlaganje podataka, slobodno deljenje podataka kao resursa, decentralizacija obrade podataka, novi oblici kripto zaštite, konačno – nove forme super kontrole malih i velikih zajednica pomoću veštačke inteligencije.

Internet poredak stvari, filozofski, opisuje stanje stvari u kojem objekti stiču atribute subjekta težeći sve većoj autonomiji i međusobnoj interakciji, kao i interakciji sa ljudskom inteligencijom. 

Internet poredak stvari je vrednosno neutralan.


Dodatak: Beginning the Internet of Things

VIKKI – Centar za istraživanje kreativne ekonomije

11. april 2016. 

Ostavite odgovor