Trgovina nameštajem: suficit budi optimizam

Ukupan nacionalni uvoz nameštaja i komponenti za proizvodnju nameštaja u 2016. godini bio je oko 52,5 miliona dolara a ukupan izvoz proizvođača iz Srbije je 142,3 miliona. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije jeste oko 90 miliona dolara. 

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri u ovoj oblasti su Italija, Nemačka, Kina, Poljska i Bosna i Hercegovina. Prošle godine je iz Italije uvezeno 2.000 tona nameštaja, iz Nemačke nešto manje od hiljadu i po tona, iz BiH 1,2 hiljade tona. Kina je Srbiji izvezla 2,700 tona nameštaja, jedinične vrednosti oko 2,300 dolara, što je u proteklih 5 godina pad u vrednosti za oko 9 procenata. Rekordan uvoz stigao je iz Poljske, i to više od 6 hiljada komada nameštaja vrednih 7 i po miliona dolara, što predstavlja rast od skoro 20 procenata u odnosu na period od 2012-2015. Treba pomenuti da Poljska postaje sve važniji proizvođač nameštaja i da drži oko 5 odsto svetske proizvodnje (kineska proizvodnja je 1/3 svetske), dok drugi najveći evropski proizvođač nameštaja i komponenti, Italija, drži oko 9%, što je samo nekoliko promila manje od evropskog lidera – Nemačke. 

Od ostalih prvih deset izvoznika nameštaja u Srbiju treba pomenuti Tursku, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Španiju i Mađarsku. Od ovih zemalja, Italija, Kina, Poljska, Turska i Španija beleže suficit sa Srbijom i to najviše Poljska, koja čak za 7 miliona dolara više izveze Srbiji nego što uveze.

Srbiji se trgovina nameštajem i delovima za proizvodnju nameštaja najviše isplati u razmeni sa Rumunijom – 18 miliona dolara u 2016. godini, koja je uvezla iz Srbije 17 hiljada tona nameštaja. Odmah iza je Nemačka, koja je Srbiji platila 13 miliona i time ostvarila skoro 10% domaćeg izvoza, a za samo koji promil manje tu su i Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dok od ostalih zemalja regiona Hrvatska čini ne tako mali izvoz od 7,6% ili oko 11 miliona dolara. Ostale zemlje iz top 10 liste su Francuska, Belgija, Italija, Makedonija i Austrija. 

Treba pomenuti da je izvoz nameštaja u Italiju skočio za skoro 50%, za Francusku za trećinu u odnosu na prethodne godine, a najviše je skočio prema Poljskoj i Lihtenštajnu. Prema Poljskoj i Mađarskoj se skoro duplirao, a prema Lihtenštajnu je više nego dvostruko veći nego u periodu 2012-2015, mada je reč o malim količinama od svega nekoliko stotina tona nameštaja i delova nameštaja. Izvoz nameštaja u Rusiju pao je za četvrtinu. 

Izvor podataka:  ITC

Objavljeno 15. juna 2017.

Virtuelni institut

Ostavite odgovor