Institut

Pun naziv instituta je: Virtuelni institut za kreativnu, kolaborativnu i ekonomiju znanja.

Glavne oblasti istraživanja su: Kreativna ekonomija (kreativne industrije, kulturne industrije), potom ekonomija deljenja odnosno saradnje i ekonomija znanja i inovacija. 

Virtuelni institut za kreativnu i kolaborativnu ekonomiju kao Centar za istraživanje kreativne ekonomije, osnovan je 10. februara 2011. godine kao prvi istraživački i think-tank program u regionu za temu kreativnosti i kreativne ekonomije.

Šta je kreativna ekonomija

Kreativna ekonomija i ekonomija deljenja resursa predstavljaju novi vektor razvoja globalne privrede. Mi proučavamo njihove fenomene, praksu i parametre razvoja, da bismo znanje i informacije o tome podelili sa domaćim preduzetnicima i istraživačima.

Kreativna ekonomija (definicija Virtuelnog instituta) jesu one društvene ali pre svega privredne delatnosti (radinosti, industrije) u čijim je proizvodima i uslugama kreativnost najvažniji input, a čiji autput čine proizvodi i usluge koje jesu autorsko delo i/ili intelektualna svojina i koje imaju potencijal da kreiraju tržišni lanac vrednosti.

Kreativnost

Kreativnost (definicija Virtuelnog instituta) je kognitivni ili drugi mentalni proces i ujedno stvaranje originalnog dela, rešenja ili ideje koja ima svrhu, asocijacijom, imaginacijom i kombinovanjem poznatih ali često i naizgled nespojivih ideja i rešenja, odnosno divergentnim mišljenjem.

Delatnosti kreativne ekonomije

U kreativnu ekonomiju ubrajamo 13 kreativnih industrija (arhitektura i unutrašnja dekoracija, oglašavanje ili advertajzing, film i video, radio i TV, kompjuterske usluge, industrija softvera i aplikacija, fotografija, izdavaštvo i knjžarstvo, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, industrija antikviteta, umetnički zanati, muzička industrija), delatnosti istraživanja i razvoja (R&D), obrazovne i naučne delatnosti, tehnologiju i inženjerske delatnosti. Srodne sintagme su (sa donekle preklapajućim obimom pojma): Kreativne industrije, Kulturne industrije, Industrija autorskog prava (Kopirajt industrija), Industrije sadržaja, Nova ekonomija, Ekonomija koja dolazi (Next Economy).

Obim kreativnog sektora Srbije

Kreativni sektor Srbije (prema podacima Agencije za privredne registre i obradi Virtuelnog instituta na dan 30.09.2012) čini 10.100 privrednih društava i 15.167 preduzetnika, od čega se u privredu kreativnog sektora Beograda ubraja 6.360 privrednih društava (63 odsto ukupnog broja društava Srbije) i 6.585 preduzetnika ili 43 odsto ukupnog broja. U ovaj broj nisu uračunata udruženja građana, umetničke asocijacije i samostalni umetnici. Procena je da danas u Srbiji, registrovano i neregistrovano u kreativnom sektoru radi oko 185.000 ljudi.

Virtuelni institut

Virtuelni institut je programska platforma Programa/brenda Mad Marx®. Ujedno je i programska celina registrovanog žiga Kreativna Srbija®. Iza instituta stoji Fondacija Mad Marx®.